Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie wypieki, na widok których uśmiechamy się niemal natychmiast. To zdecydowanie do takich należy. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudne do przygotowania i z jego zrobieniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Przepis na Ciasto Uśmiech Wałęsy znalazłam w starym notatniku mojej cioci, który spisywała w latach swojej młodości. Skąd ta tajemnicza nazwa? To najpewniej zostanie już sekretem cioci, jednak pewnym jest jedno: ten wesoły wypiek z miejsca stanie się hitem wszystkich rodzinnych spotkań.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4340
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 194
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4340
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 194
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też użyć blaszki silikonowej.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj olej. Następnie w kilku niedużych porcjach dodawaj przesiane składniki i dalej miksuj na najniższych obrotach, aż do połączenia się wszystkiego.
Wyłóż masę do formy i oprósz płatkami migdałowymi. Posyp całość cukrem. Piecz ciasto w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż do zrumienienia się wierzchniej warstwy ciasta. Wystudź ciasto i przekrój na pół.
W rondelku zagotuj 400 ml mleka razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy. Wlej mieszaninę do gorącego mleka i cały czas mieszaj, aż do momentu, gdy budyń zgęstnieje.
Owiń folią wierzch budyniu i zostaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę miksuj na sztywną masę, a następnie dodawaj po 1 łyżce budyniu. Na koniec cały czas miksując, dodawaj ostudzoną żelatynę. Wyłóż krem na blat biszkoptowy. Aby uzyskać jak najładniejszy efekt, posłuż się rękawem cukierniczym, wyciskając paski kremu od zewnątrz do środka. Krem przykryj drugim biszkoptem. Ciasto Uśmiech Wałęsy włóż do lodówki na 1-2 godziny do stężenia.