Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas na ciasta bez pieczenia. Nie tylko dlatego, że mało kto ma ochotę rozgrzać piekarnik w upalny dzień. Przy letniej pogodzie lekkie desery z żelatyną wyjęte prosto z lodówki są wspaniałym orzeźwieniem. I to też nie ostatni powód. W ferworze wakacyjnych aktywności nikt nie ma czasu na pieczenie pracochłonnych ciast! To dobre zajęcie na zimowe popołudnia. W lipcu najlepiej zrobić ciasto w 5 minut bez pieczenia. Na przykład śmietanowy puszek z makiem o aromacie Amaretto.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 457
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13364
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 104
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 457
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13364
Składniki
Rozgnieć herbatniki na pył z pomocą wałka lub zmiel w malakserze. Połącz z masłem. Połową uzyskanej masy wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Dociśnij.
Zalej żelatynę kilkoma łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Pod koniec ubijania cienką strużką wlej żelatynę i likier Amaretto, a następnie powoli wsyp mak.
Przełóż masę śmietanową z makiem to tortownicy. Wyrównaj. Na wierzchu rozsyp resztę herbatników z masłem (rozcierając w palcach na kruszonkę).
Wstaw ciast do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.