Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas na ciasta bez pieczenia. Nie tylko dlatego, że mało kto ma ochotę rozgrzać piekarnik w upalny dzień. Przy letniej pogodzie lekkie desery z żelatyną wyjęte prosto z lodówki są wspaniałym orzeźwieniem. I to też nie ostatni powód. W ferworze wakacyjnych aktywności nikt nie ma czasu na pieczenie pracochłonnych ciast! To dobre zajęcie na zimowe popołudnia. W lipcu najlepiej zrobić ciasto w 5 minut bez pieczenia. Na przykład śmietanowy puszek z makiem o aromacie Amaretto.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 61
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20528
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 61
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 115
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20528
Składniki
Rozgnieć herbatniki na pył z pomocą wałka lub zmiel w malakserze. Połącz z masłem. Połową uzyskanej masy wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Dociśnij.
Zalej żelatynę kilkoma łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Pod koniec ubijania cienką strużką wlej żelatynę i likier Amaretto, a następnie powoli wsyp mak.
Przełóż masę śmietanową z makiem to tortownicy. Wyrównaj. Na wierzchu rozsyp resztę herbatników z masłem (rozcierając w palcach na kruszonkę).
Wstaw ciast do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.