Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas na ciasta bez pieczenia. Nie tylko dlatego, że mało kto ma ochotę rozgrzać piekarnik w upalny dzień. Przy letniej pogodzie lekkie desery z żelatyną wyjęte prosto z lodówki są wspaniałym orzeźwieniem. I to też nie ostatni powód. W ferworze wakacyjnych aktywności nikt nie ma czasu na pieczenie pracochłonnych ciast! To dobre zajęcie na zimowe popołudnia. W lipcu najlepiej zrobić ciasto w 5 minut bez pieczenia. Na przykład śmietanowy puszek z makiem o aromacie Amaretto.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 26
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 447
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 138
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 198
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 26
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 447
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 138
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 198
Składniki
Rozgnieć herbatniki na pył z pomocą wałka lub zmiel w malakserze. Połącz z masłem. Połową uzyskanej masy wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Dociśnij.
Zalej żelatynę kilkoma łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Pod koniec ubijania cienką strużką wlej żelatynę i likier Amaretto, a następnie powoli wsyp mak.
Przełóż masę śmietanową z makiem to tortownicy. Wyrównaj. Na wierzchu rozsyp resztę herbatników z masłem (rozcierając w palcach na kruszonkę).
Wstaw ciast do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.