Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W życiu zdarzają się sytuacje, kiedy ekspresowo musisz przygotować słodki poczęstunek - czy to na święta, czy przy odwiedzinach niespodziewanych gości, czy też zwyczajnie masz ochotę na coś pysznego. Oczywiście możesz wyskoczyć do najbliższego sklepu, ale możesz też przygotować ciasto w 5 minut bez pieczenia, które nie tylko zasmakuje wszystkim, ale będzie też niezwykle efektownie wyglądać.
Wszystkie szybkie ciasta bez pieczenia mają kilka cech wspólnych. Ich spód musi być przygotowany z dostępnych ogólnie półproduktów, takich jak herbatniki, biszkopty czy innego rodzaju ciasteczka. Z kolei wnętrze nie może wymagać gotowania, a tym samym też stygnięcia, czy długotrwałego ubijania. Masa powinna być jak najprostsza, z minimalnej liczby składników. To także znacznie upraszcza cały przepis i sprawia, że ryzyko popełnienia błędu jest minimalizowane niemal do zera. Do takich klasycznych, letnich deserów z pewnością należą: ciasto z truskawkami bez pieczenia czy błyskawiczne ciasto z mascarpone.
Do przygotowania spodu szybkiego ciasta bez pieczenia możesz użyć niemal wszystkich ulubionych ciasteczek czy herbatników, jednocześnie niemal dowolnie modyfikując smak końcowego deseru. Ciasto z czekoladowymi herbatnikami na dole będzie prawdziwą gratką dla miłośników tego słodkiego przysmaku i wspaniale komponuje się z serkiem mascarpone czy bitą śmietaną. Oczywiście możesz użyć nawet Oreo czy znanych wszystkim HIT-ów. By przyrządzić taki spód wystarczy siła rąk i proste narządzie, takie jak tłuczek do mięsa czy wałek. Ale jeśli naprawdę zależy ci na czasie, użyj robota kuchennego, który natychmiast rozdrobni ciasteczka na pył. Do środka misy dołóż też ciepłe masło - nie musisz go wcześniej roztapiać i schładzać. Robot kuchenny bardzo dobrze je rozdrobni, a dodatkowo wydziela ciepło, które jeszcze bardziej zmiękczy tłuszcz, przez co cała masa będzie jednolita i gładka.
Jak przygotować idealne ciasto z herbatników
By przygotować szybkie ciasto w 5 minut bez pieczenia, trzeba mieć dobry patent na proste wylepienie dna tortownicy przygotowaną masą ciasteczkową. Oczywiście można to robić ręcznie, kawałek po kawałku. Znacznie szybsze jest jednak rozłożenie papieru pergaminowego na blacie, wysypanie połowy spodu i rozwałkowanie go na placek o średnicy zbliżonej do wymiarów tortownicy. Następnie wystarczy przenieść papier do wnętrza blachy, a ewentualne resztki czy nadmiarowe kawałki ciasta później wcisnąć lub wyjąć.
Proste ciasto musi zawierać szybką w przygotowaniu masę. Najlepszym wyborem będzie tu bita śmietana, którą za pomocą miksera przyrządzisz w ok. 2-3 minuty. Następnie masz dwie możliwości. Podany tu przepis mówi o dodaniu żelatyny, która choć nie wydłuża znacząco samego czasu szykowania deseru, to jednak wymaga kilku godzin tężenia. Jeśli potrzebujesz ciasto bez pieczenia w 10 minut lub nawet szybciej, najlepiej będzie zrezygnować z tego składnika, a zamiast niego dodać trochę serka mascarpone, który będzie pełnił funkcję stabilizatora kremu. Masa nie będzie aż tak piankowa, ale zachowa stabilność przy krojeniu. Weź też pod uwagę, że ciasto z mascarpone będzie zwyczajnie słodsze i może być lepsze dla osób wrażliwych na żelatynę.
Ten najszybszy przepis na błyskawiczne ciasto wykorzystuje mak jako element przełamujący słodycz bitej śmietany, ale nie jest to jedyny dodatek, który można wypróbować. Można do masy wmieszać:
Takie ciasto z owocami i bitą śmietaną podbije serca wszystkich gości i domowników. Możesz samodzielnie znaleźć najlepszy przepis na ciasto w 5 minut bez pieczenia. Bez obaw możesz postawić je tuż obok pysznego sernika na zimno czy szarlotki.
Wiele zależy od twoich zdolności kulinarnych, opanowania w kuchni i dostępnych sprzętów. Nawet łatwy przepis na ciasto z bitą śmietaną przyrządzisz znacznie szybciej, jeśli masz na podorędziu znanego ci robota kuchennego i dobrej jakości formy, wałki do ciast czy folie spożywcze lub papiery pergaminowe. Wtedy z pewnością ten najszybszy przepis nie powinien ci zająć dłużej niż te magiczne 5 minut.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2589
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2589
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Rozgnieć herbatniki na pył z pomocą wałka lub zmiel w malakserze. Połącz z masłem. Połową uzyskanej masy wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm. Dociśnij.
Zalej żelatynę kilkoma łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietanę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Pod koniec ubijania cienką strużką wlej żelatynę i likier Amaretto, a następnie powoli wsyp mak.
Przełóż masę śmietanową z makiem to tortownicy. Wyrównaj. Na wierzchu rozsyp resztę herbatników z masłem (rozcierając w palcach na kruszonkę).
Wstaw ciast do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.