Pyszna popularna wuzetka z bitą śmietaną, powidłami i polewą z czekolady. Do biszkoptu dodałam olej i mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu nie kruszy się przy krojeniu, nie jest suchy, więc nie trzeba go nasączać. Przepis na ciasto na formę 25x35 cm:
Ciasto W-Z czyli popularna Wuzetka
Składniki
- 4 duże jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 800 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 g gorzkiej czekolady + 120 ml śmietany 30%
Składniki
- 4 duże jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 800 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 g gorzkiej czekolady + 120 ml śmietany 30%

Potrzebne przybory kuchenne
Forma ok. 25x35 cm
Etapy przygotowania
Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
Śmietana: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać 1-2 łyżki śmietany, do wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając.
Ciasto: Biszkopt przekroić na dwie części, dół wysmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć śmietanę, zostawić szklankę śmietany do ozdoby. Nałożyć drugi blat ciasta, wysmarować powidłami i wylać polewę czekoladową (czekolady rozpuścić w rondelku ze 100 ml śmietany, lekko wystudzić). SMACZNEGO!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 173
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1585
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 173



Składniki
- 4 duże jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 800 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 120 ml gorącej wody
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 200 g gorzkiej czekolady + 120 ml śmietany 30%
Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
Śmietana: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać 1-2 łyżki śmietany, do wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając.
Ciasto: Biszkopt przekroić na dwie części, dół wysmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć śmietanę, zostawić szklankę śmietany do ozdoby. Nałożyć drugi blat ciasta, wysmarować powidłami i wylać polewę czekoladową (czekolady rozpuścić w rondelku ze 100 ml śmietany, lekko wystudzić). SMACZNEGO!!!
Wspaniała:) poprostu poezja smaku i wyglądu:)
Pychotka, aż ślinka poleciała, mimo wszystko zabieram tą porcyjkę.;)
Smakowite ciasto :)