Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna popularna wuzetka z bitą śmietaną, powidłami i polewą z czekolady. Do biszkoptu dodałam olej i mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu nie kruszy się przy krojeniu, nie jest suchy, więc nie trzeba go nasączać. Przepis na ciasto na formę 25x35 cm:
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2182
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2182
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Biszkopt: Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.
Śmietana: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać 1-2 łyżki śmietany, do wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając.
Ciasto: Biszkopt przekroić na dwie części, dół wysmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć śmietanę, zostawić szklankę śmietany do ozdoby. Nałożyć drugi blat ciasta, wysmarować powidłami i wylać polewę czekoladową (czekolady rozpuścić w rondelku ze 100 ml śmietany, lekko wystudzić). SMACZNEGO!!!