Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wielbłąd pokochają wszyscy miłośnicy parzonego, falowanego ciasta i pachnącego kremu budyniowego. Połączenie lekkiej chrupkości i aksamitnej miękkości tworzy idealną równowagę. Możesz podawać to niesamowite ciasto z sosem jagodowym, truskawkowym lub polane płynną czekoladą, aby uzyskać dodatkowy smak, kolor i fakturę deseru.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11614
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 78
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8069
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11614
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 78
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8069
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1120
Składniki
W rondlu zagotuj mleko, wodę, cukier, sól i masło. Zdejmij z ognia, od razu dodaj mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie wstaw garnek na mały ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ciasto zacznie odstawać od boków rondelka. Przełóż ciasto do dużej miski i lekko ostudź. Przygotuj robot kuchenny lub trzepaczkę i powoli dodawaj do masy po jednym jajku, stale mieszając. W efekcie powstanie gładkie ciasto. Przygotuj dwie foremki lub tortownice o średnicy 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie różne części, przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25-30 minut, aż placki ładnie się zrumienia i powstaną duże fale. Po upieczeniu wystudź.
Wlej mleko do garnka i zagotuj. W międzyczasie ubij jajka z cukrem, aby składniki dobrze się połączyły. Dodaj mąkę lub budyń i wymieszaj, by nie było grudek. Stopniowo wlej masę jajeczną na gotujące mleko i mieszaj, aby powstał budyń. Zdejmij z ognia i przykryj szczelnie folią, dociskając do powierzchni, aby zapobiec powstawaniu kożucha na budyniu. Utrzyj miękkie masło mikserem i powoli dodawaj wystudzony budyń. Krem powinien być gładki i aksamitny. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Na dno tortownicy włóż jeden placek z ciasta parzonego, zamknij obręcz tortownicy i wypełnij wnętrze kremem budyniowym. Przykryj wierzch drugim plackiem i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie możesz podawać, dekorując ciasto cukrem pudrem lub owocowym sosem.