Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wielbłąd pokochają wszyscy miłośnicy parzonego, falowanego ciasta i pachnącego kremu budyniowego. Połączenie lekkiej chrupkości i aksamitnej miękkości tworzy idealną równowagę. Możesz podawać to niesamowite ciasto z sosem jagodowym, truskawkowym lub polane płynną czekoladą, aby uzyskać dodatkowy smak, kolor i fakturę deseru.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 49
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2738
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 190
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 134
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 49
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2738
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 190
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 134
Składniki
W rondlu zagotuj mleko, wodę, cukier, sól i masło. Zdejmij z ognia, od razu dodaj mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie wstaw garnek na mały ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ciasto zacznie odstawać od boków rondelka. Przełóż ciasto do dużej miski i lekko ostudź. Przygotuj robot kuchenny lub trzepaczkę i powoli dodawaj do masy po jednym jajku, stale mieszając. W efekcie powstanie gładkie ciasto. Przygotuj dwie foremki lub tortownice o średnicy 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie różne części, przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25-30 minut, aż placki ładnie się zrumienia i powstaną duże fale. Po upieczeniu wystudź.
Wlej mleko do garnka i zagotuj. W międzyczasie ubij jajka z cukrem, aby składniki dobrze się połączyły. Dodaj mąkę lub budyń i wymieszaj, by nie było grudek. Stopniowo wlej masę jajeczną na gotujące mleko i mieszaj, aby powstał budyń. Zdejmij z ognia i przykryj szczelnie folią, dociskając do powierzchni, aby zapobiec powstawaniu kożucha na budyniu. Utrzyj miękkie masło mikserem i powoli dodawaj wystudzony budyń. Krem powinien być gładki i aksamitny. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Na dno tortownicy włóż jeden placek z ciasta parzonego, zamknij obręcz tortownicy i wypełnij wnętrze kremem budyniowym. Przykryj wierzch drugim plackiem i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie możesz podawać, dekorując ciasto cukrem pudrem lub owocowym sosem.