Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kremowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku i białej czekolady. Całość dopełniają bezy i prażone płatki migdałowe.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6899
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2077
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6899
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2077
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Do miski przełóż serek mascarpone, krótko zmiksuj. Dodaj ajerkoniak, ponownie krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej czekoladę, miksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
Złóż ciasto. Biszkopt posmaruj dżemem. Na ciasto wyłóż krem, wyrównaj. Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki, by krem dobrze się schłodził. Na wierzch ciasta wyłóż pokruszone na mniejsze kawałki bezy i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe.