Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto dla gości.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 147
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 216
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 31
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 458
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 147
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 216
Składniki
Blaszkę do pieczenia (25 x 34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Żółtka ubijamy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Odlewamy sok z ananasa, zagotowujemy go i mieszamy z dwoma galaretkami cytrynowymi. Odstawiamy do stężenia. Na biszkopcie układamy odsączone krążki ananasa. Zalewamy krzepnącą galaretką cytrynową. Pozostawiamy do wychłodzenia.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy galaretki zaczynają tężeć, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Posypujemy kandyzowanymi owocami i kawałkami czekolady i zostawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.