Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto dla gości.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37909
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37909
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 388
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 367
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9231
Składniki
Blaszkę do pieczenia (25 x 34 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Żółtka ubijamy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy do białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy jajecznej. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Masę wylewamy na przygotowaną blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Odlewamy sok z ananasa, zagotowujemy go i mieszamy z dwoma galaretkami cytrynowymi. Odstawiamy do stężenia. Na biszkopcie układamy odsączone krążki ananasa. Zalewamy krzepnącą galaretką cytrynową. Pozostawiamy do wychłodzenia.
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej, gotowanej wody. Gdy galaretki zaczynają tężeć, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Posypujemy kandyzowanymi owocami i kawałkami czekolady i zostawiamy do schłodzenia na około 3 godziny.