Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
co tu dużo pisać, po prostu rewelacyjne ciasto :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112852
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 144
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 325
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 395
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 706
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112852
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 144
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 325
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 395
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 706
Składniki
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz wodę i miksujemy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z blaszki, studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA KARMELOWA-BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 2,5 szkl mleka, dodajemy masło lub margarynę oraz cukier i całość podgrzewamy. Do miski dajemy 0,5 szkl mleka, budyń (proszek), mąkę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką by nie było grudek Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia. Pierwszy spód ciasta dajemy do blaszki, ponczujemy kawą i wykładamy na niego gorącą masę budyniową, przykrywamy drugim spodem i studzimy.
PIANKA KAWOWA śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. W misce rozpuszczamy żelatynę w wodzie, studzimy ją. Gdy żelatyna jest zimna wlewamy ją do masy i mieszamy kilka sekund na wysokich obrotach.
Przestudzone ciasto ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny)
Na banany wylewamy piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin.