Znów zostało ci sporo białek? Nic strasznego! To doskonała okazja, aby przygotować lekkie i puszyste ciasto z białek. Wystarczy kilka minut pracy oraz kilka podstawowych składników, które w prosty sposób zamienisz w pyszny wypiek. To wyjątkowo łatwy przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Ciasto z białek
Składniki
- 7 białek jaj
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru białego
- 250 g masła lub margaryny
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny
Składniki
- 7 białek jaj
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru białego
- 250 g masła lub margaryny
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny

Etapy przygotowania
Masło wraz z margaryną umieść w małym rondelku. Podgrzej, aby tłuszcz się roztopił, połącz składniki, a następnie odstaw do ostudzenia. Do białek dodaj odrobinę soli. Ubij je na wysokich obrotach, aż masa zacznie gęstnieć. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier biały wraz z waniliowym. Piana powinna zrobić się sztywna i błyszcząca.
Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło z mlekiem, mieszając na niskich obrotach. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wmieszaj ją w całą masę, najlepiej zrobić to rózgą. Opcjonalnie dodaj też skórkę z cytryny i wymieszaj krótko.
Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem albo polewą czekoladową.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5731

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 80

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5731

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6846



Składniki
- 7 białek jaj
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru białego
- 250 g masła lub margaryny
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- opcjonalnie skórka otarta z cytryny
Masło wraz z margaryną umieść w małym rondelku. Podgrzej, aby tłuszcz się roztopił, połącz składniki, a następnie odstaw do ostudzenia. Do białek dodaj odrobinę soli. Ubij je na wysokich obrotach, aż masa zacznie gęstnieć. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier biały wraz z waniliowym. Piana powinna zrobić się sztywna i błyszcząca.
Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło z mlekiem, mieszając na niskich obrotach. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Wmieszaj ją w całą masę, najlepiej zrobić to rózgą. Opcjonalnie dodaj też skórkę z cytryny i wymieszaj krótko.
Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem albo polewą czekoladową.
Fajne połączenie smaków na to pyszne ciasto.;)