Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremowym budyniem i dodatkiem owoców
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 478
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 478
Składniki
Mąkę przesiać razem z proszkiem, dodać margarynę i posiekać na kruszonkę, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, śmietanę, szczyptę soli. Szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 25*35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 min.
W litrze mleka ugotować 3 budynie i gorące od razu wyłożyć na podpieczone ciasto. Można również rozłożyć owoce.
Gorący budyń przykryć drugą częścią ciasta. Piec do uzyskania złotego koloru.