Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-10-2021
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto z chałwą, którego podstawę stanowi kruche ciasto posmarowane kwaśnym dżemem, na to wykładamy chałwę i przykrywamy wszystko lekkim kremem śmietankowym, który jest czymś w rodzaju pianki albo ptasiego mleczka, coś pysznego, serdecznie polecam :-)
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 47
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 72
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2681
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 47
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 67
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 72
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2681
Składniki
1. Przygotowanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Rano pieczemy ciasto, a później gdy wystygnie, pozostałe etapy. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy suche składniki: 150 g mąki pszennej + 80 g mąki ziemniaczanej + 80 g cukru + 1 paczka cukru waniliowego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Mieszamy i dodajemy 1 jajko i 120 g miękkiego masła, mieszamy i zagniatamy ciasto. 2. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno blachy wyklejamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut, na środkowym poziomie piekarnika, z grzaniem góra-dół. 4. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Drugi etap: Na pół szklanki wrzątku wsypujemy 1 łyżkę żelatyny, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i pozostawiamy do przestudzenia. 5. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy cienką warstwą kwaśnego dżemu. 6. Ok. 300 g chałwy rozdrabniamy w miseczce widelcem. 7. Rozdrobnioną chałwę wykładamy na warstwę dżemu i wygładzamy łyżką. 8. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % i słodzimy jedną paczką cukru waniliowego. Miksujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy po jednej łyżce kwaśnej śmietany i wystudzonej żelatyny i dalej miksujemy, aż krem wchłonie śmietanę i żelatynę. 9. Następnie krem wylewamy na warstwę chałwy i wygładzamy. Chowamy ciasto do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy ciemnym kakao i gotowe. Krem śmietankowy stanie się taki trochę piankowy, a trochę jak ptasie mleczko, w każdym razie leciutki, delikatny, całość tworzy przepyszną kompozycję. Serdecznie polecam :-)