Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet jeśli nie przepadasz za deserami, z pewnością nasze ciasto z galaretką arbuzową przypadnie ci do gustu. Jego wykonanie jest banalnie proste, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. A efekt? Lekki i orzeźwiający deser w sam raz na ciepłe, letnie dni.
Tortownica o średnicy 24 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1379
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1379
Składniki
Ciasteczka zmiel w malakserze na drobny piasek lub przesyp je do torebki strunowej i pokrusz na drobno np. za pomocą tłuczka do mięsa.
Następnie do pokruszonych ciastek dodaj wcześniej stopione i przestudzone masło. Wymieszaj wszystko razem. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i wysmaruj ją odrobiną oleju. Wyłóż masę ciasteczkową i delikatnie przyciśnij do formy. Włóż do lodówki na około godzinę.
Wyjmij dobrze schłodzoną śmietankę z lodówki i ubij na sztywno. Serek mascarpone ubij z kolei z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połącz z ubitą śmietaną.
Żelatynę rozpuść w 80 ml gorącej wody, przestudź, a następnie wlej do masy. Wymieszaj wszystko. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy i wstaw do lodówki formę do zastygnięcia.
Arbuza zblenduj je na gładką masę. Otrzymany mus przecedź przez sitko. Galaretki rozpuść w 250 ml wody i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretki zaczną lekko tężeć, wlej je do zblendowanego arbuza. Wymieszaj wszystko i wylej na masę serową. Włóż formę do lodówki do schłodzenia i całkowitego ściągnięcia się musu.