Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 365
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 365
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Kremu przygotowujemy jak budyń. 500 ml mleka, 200 g cukru i cukier wanilinowy zagotować. Do pozostałych 250 ml mleka dodać 3 żółtka i zamieszać. Dosypać obie mąki i zamieszać.
Gotujące się mleko zdjąć z palnika. Powoli wlewać żółtka zmieszane z mąkami i stale mieszając krótko zagotować( około minuty). Postepować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dobrze utrzeć, zanim dodamy następną łyżkę.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, żeby nic się nie przykleiło i forma pozostała czysta. Ciastka układamy na papierze, smarujemy pierwszą warstwę kremu, przykrywamy kolejną warstwą ciastek, smarujemy drugą warstwę kremu, znowu ciasta i krem. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Pomarańcze kroimy na małe kawałki i układamy pomiędzy bananami. Galaretki gotujemy według przepisu, ja użyłam mniej wody, ponieważ lubię kiedy galaretka jest taka twarda. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wykładam ją łyżką na owoce.
Ciasto stawiamy do zimnego, najlepiej całą noc, a następnego dnia kroimy na małe kawałki i podajemy. Smacznego.