Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4401
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 803
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 44
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4401
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 803
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 44
Składniki
Masło połączyć z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Najlepiej zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porozcierać w palcach. Musi powstać kruszonka jak piasek. Schłodzić w lodówce. Jagody przepłukać pod bieżącą woda na sicie. Pozostawić na sicie do osuszenia. Jak już obciekną przełożyć do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo olej i ucierać. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Najlepiej naprzemiennie ze śmietaną. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć przygotowane jagody. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Do soku z cytryny dodać cukier puder i wymieszać, zrobić lukier. Wystudzone ciasto polukrować. Smacznego.