Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i wilgotne ciasto, doskonałe do jesiennej kawuni.
większa miska, blaszka lub tortownica, drewniana pałka, mała łyżeczka, sitko, ubijaczka, mniejsza miska,
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 741
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 741
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Jeżyny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą , osusz. Przygotuj prostokątną blaszkę ( 25x20 cm ) lub średnią tortownicę , wyściel ją papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Żółtka oddziel od białek.
Masło utrzyj na gładką masę , stopniowo dodawaj cukier puder i dalej ucieraj. Do masy dodaj żółtka, ucieraj jeszcze chwilę . Wlej do masy sok wyciśnięty z cytryny, wlewaj stopniowo mleko o temperaturze pokojowej, cały czas ucierając.
Wsyp dwoma partiami przesianą mąkę , ucieraj do połączenia się składników, lecz nie za długo. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dodaj do ciasta wymieszaj lekko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto wyłóż do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką . Jeżyny oprósz mąką , poukładaj na wierzchu ciasta. Piec przez około 45 - 50 minut w temperaturze 175 C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić na złoty kolor. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, posyp cukrem pudrem.
Smacznego !