Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kaszy manny to deser inspirowany kuchnią południowych Niemiec, które przygotowuje się z lekko kwaskowatymi śliwkami i słodką kaszą manną. Całość jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i zajmie ci maksymalnie 30 minut, bez czasu pieczenia. Wypiek jest całkowicie inny w smaku niż klasyczne ciasta ucierane z mąką – dosłownie rozpływa się w ustach. Nie potrzebuje także dużej ilości cukru, by być słodkie. Spróbuj!
wymiary formy: 20x20 cm
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 43
Składniki
Śliwki umyj i przekrój na ćwiartki, usuwając pestki. Włóż je do miski i zasyp 1 łyżką cukru oraz cynamonem. W misce zmiksuj twaróg, kaszę i mleko. Z laski wanilii wyskrob nasionka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z wanilią oraz pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, puszystej konsystencji. Dodaj je do masy twarogowej i wymieszaj całość do połączenia gumową szpatułką.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem soku z cytryny i szczyptą soli. Wmieszaj je delikatnie do ciasta. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wysmaruj masłem i wlej do niej ciasto. Śliwki ułóż na wierzchu, delikatnie wciskając je do środka. Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 40 minut lub do momentu zezłocenia na wierzchu.
Ciasto z kaszy manny wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Następnie oprósz cukrem pudrem i pokrój w kwadraty. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu.