Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto znalazłam na fajnym blogu jednak zrobiłam z niewielkimi zmianami. Warte zrobienia, pyszne
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 704
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywno i wsypywać partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka ucierając na puszysta masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i również partiami przesiane dodawać do masy jajecznej mieszając delikatnie ale dokładnie drewnianą łyżką. Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać delikatnie. Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160stopni ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka. Studzimy go zdejmujemy papier i biszkopt wkładamy ponownie do blaszki.
Przygotowujemy krem: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 3łyżkami cukru. Drugą zmiksować z 2 żółtkami i 3 łyżkami mąki pszennej oraz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.Dodać do gotującego się mleka,mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Ja jeszcze gorący budyń zanim go odstawię do ostudzenia rozbijam mikserem żeby pozbyć się ewentualnych grudek powstających podczas gotowania. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas miksując. Do tego ciasta na tej wielkości blachę zrobiłam podwójną ilość kremu czyli wszystkie składniki na krem razy dwa.
Robimy poncz do nasączenia biszkoptu i kocich języczków: szklankę przegotowanej letniej wody łączymy z sokiem z cytryny w ilości 1/2 szklanki, 3łyżkami cukru i wiśniówką. Jeżeli chodzi o poncz to ilość alkoholu w nim zależy od was. Wiśniówka nie jest bardzo mocnym alkoholem, możecie również dodać soku wiśniowego zamiast %. Ja lubię ciasta z nazwijmy to nuta alkoholu więc następnym razem zrobię trochę mocniejszy poncz i wiśniówkę wymieszam z wódką choć u mnie padły propozycje ekstremalne czyli spirytus oczywiście w rozsądnym wymiarze. Tak czy inaczej jeżeli chodzi o nasączenie macie pełna dowolność:-)))
Wykańczamy ciasto: biszkopt nasączamy naszym ponczem:-))) następnie smarujemy go konfiturą wiśniową lub dżemem. Na konfiturę nakładamy mniej więcej 2/3kremu. Teraz przychodzi kolej na biszkopty "kocie języczki" namaczamy je w ponczu i układamy je na kremie obok siebie. Na koniec wykładamy resztę kremu i rozsmarowujemy go równo. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. No mam tylko nadzieję że niczego nie pominęłam:-))) Wstawiamy do lodówki.