Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka Amaretti, czyli makaroniki, to tradycyjny włoski przysmak. Te migdałowe słodkości cechują się wyjątkowo miłym aromatem, który zawdzięczają likierowi Amaretto. Świetnie nadają się na dodatek do deserów lodowych. Są niezastąpioną przekąską do gorzkiej kawy. Jeśli chcesz, by były miękkie w środku, piecz je nie dłużej niż 15 minut. Jeśli wolisz bardziej chrupiące ciasteczka, wydłuż o kilka minut czas pieczenia.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68191
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Składniki
Zmiel migdały malakserem – tak, by powstał tłusty proszek.
Wymieszaj migdały z przesianym cukrem pudrem.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w nią migdały z cukrem.
Do masy migdałowej wmieszaj likier Amaretto.
Wyłóż papierem do pieczenia blachę piekarnika. Przełóż masę migdałową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskaj masę na blachę, formując małe, okrągłe ciasteczka (około 2 cm średnicy). Wystające czubki spłaszczaj łyżeczką lub opuszką palca. Zachowaj odstępy między ciasteczkami – urosną w czasie pieczenia.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Jeśli pieczesz z termoobiegiem (dzięki jego zastosowaniu łatwiej osiągniesz charakterystyczną, popękaną powierzchnię ciasteczek), nagrzej piekarnik do 160°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasteczka nabiorą złotobrązowego koloru.