Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3771
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41632
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 444
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 245
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3771
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41632
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 444
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 245
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy olej, miksujemy. Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty.
MASA Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy. Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.
SŁONECZNIK Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy. Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.
WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki. Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje. Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-) PONCZ składniki mieszamy ze sobą
Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu. Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-)