Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam babkę miała być wilgotna i usłyszałam że ciasto jest suche. Słowa mego wspaniałego syna. Trzeba było coś zrobić żeby takowe nie było i polałam je lemon curd. Cokolwiek znaczy że ciasto jest suche zostało zjedzone co do okruszka:-))Przepis na krem cytrynowy znalazłam na blogu "Sto kolorów kuchni " i mnie smakuje najlepiej.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4811
Składniki
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy aż masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem, wlewamy porcjami mleko a na końcu stopione i ostudzone masło cały czas ucierając. Formę do babki albo keksówkę albo tortownicę jak wolicie smarujemy cienko masłem, lekko ja oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50minut. Do suchego patyczka.
Kremy cytrynowy: Na garnku z wodą ustawiamy miskę tak aby nie była w wodzie. Chodzi o to iż składniki na krem gotujemy na parze:-)) Do miski wkładamy: roztrzepane jajka, sok z cytryny i otarta skórkę oraz cukier.Gotujemy cały czas mieszając około 10minut aż krem zgęstnieje. Miskę zdejmujemy i dodajemy pokrojone w kawałeczki masło. Mieszamy aż masło się rozpuści. Ostudzonym kremem polewamy ciasto. Oczywiście w takiej ilości jaką sami chcemy. Resztę kremu dajemy do słoiczka i odstawiamy do lodówki. Można go tak przechowywać około tygodnia.