Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma bardziej orzeźwiające słodkiej propozycji niż ciasto z lemon curd. Powstaje na kruchym spodzie.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3015
Polecam, pychota.
Odsłon: 173
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3015
Polecam, pychota.
Odsłon: 173
Składniki
Z podanych składników na spód, zagnieć energicznie jednolite ciasto. Jeśli będzie miało zbyt sypką konsystencję, dodaj odrobinę wody. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.
Po tym czasie przygotuj formę o wielkości 24 × 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj przygotowane ciasto na wielkość formy. Wyłóż na spód i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut. Wyciągnij do ostudzenia.
Cytryny dobrze wyszoruj, oczyść pod bieżącą wodą i osusz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok do miski, najlepiej metalowej. Dodaj masło i cukier. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj w kąpieli wodnej tak długo aż masło się rozpuści.
W osobnej misce ubij jajka na pianę. Dodaj je do masy cytrynowej. Dalej mieszaj, aby całość zgęstniała aż do konsystencji budyniu. Wtedy przelej na przygotowany ostudzony spód.
Ciasto z lemon curd przełóż do lodówki, aby całość stężała. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.