Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-03-2024
Wiele osób kojarzy to ciasto z dzieciństwem i urodzinami. Szczerze mówiąc, ja go nie znałam, dopóki go nie zjadłam już jako dorosła osoba u znajomych. Od tego czasu jestem absolutną fanką.To ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale szybkie, proste i zawsze się udaje i choć w zasadzie preferuję naturalne, organiczne składniki, tutaj Fanta i mandarynki z puszki smakują lepiej niż ich zdrowa wersja.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2882
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9242
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2882
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9242
Składniki
Przymocowac papier do pieczenia do dna tortownicy, aby dno latwiej odchodzilo po upieczeniu, gdyz podobnie jak tarta Tatin, bedzie po upieczeniu wierzchem ciasta. Brzegi formy posmarowac odrobina oleju i oprószyc maka. Rozgrzac piekarnik do 180°C (termoobieg) Cukier, olej i sól ubic na puszysta mase. Dodac jajka i równiez ubic, az powstanie piana. Dodac Fante lub inny napój pomaranczowy i kontynuowac mieszanie. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do pozostalych skladników. Ubijac jeszcze przez ok. 1 minute. Przelac mase do przygotowanej formy i piec w temp. 180°C przez 12 minut, następnie zmniejszyc temp. do 160°C i piec przez kolejne 12 minut.
Ubic smietane na sztywno wraz z cukrem i zagestnikiem do smietany. Wymieszac kwasna smietane, az bedzie gładka i dodac do niej ubita smietane, miazsz wanilii i odsaczone mandarynki. Kto lubi, moze dodac odrobine cukru albo troche Fanty, nalezy jednak pamietac, ze krem bedzie na koniec posypany cukrem z cynamonem.
Po calkowitym wystygnieciu ostroznie wyjac ciasto z formy i przekrecic do góry dnem. Wierzch posmarowac kremem i posypac odrobina cynamonu i cukru.