Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z mąką kukurydzianą ma charakterystyczny jasnożółty kolor, który od razu przykuwa wzrok. Dodatek owoców sprawia, że jest też pyszne i słodko-kwaśne. Wypróbuj nasz przepis!
Wymiary formy: ok. 24 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4903
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13516
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4903
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13516
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Składniki
W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj cukier, olej oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aby powstało jednolite ciasto.
Przelej ciasto do przygotowanej formy o długości boku ok. 24 cm. Na wierzchu ciasta rozłóż ulubione owoce, lekko je dociskając.
Wstaw ciasto z mąką kukurydzianą do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w formie.