Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z mąką kukurydzianą ma charakterystyczny jasnożółty kolor, który od razu przykuwa wzrok. Dodatek owoców sprawia, że jest też pyszne i słodko-kwaśne. Wypróbuj nasz przepis!
Wymiary formy: ok. 24 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15508
Składniki
W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, startą skórkę z cytryny i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj cukier, olej oraz mleko. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aby powstało jednolite ciasto.
Przelej ciasto do przygotowanej formy o długości boku ok. 24 cm. Na wierzchu ciasta rozłóż ulubione owoce, lekko je dociskając.
Wstaw ciasto z mąką kukurydzianą do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia w formie.