Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie ciasto. Zrobiłam je raz i od tego czasu często pojawia się na moim stole. Przy czym maliny i winogrona czasem zastępuję innymi owocami.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1369
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1254
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1369
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1254
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Składniki
Jajka rozbijamy do miski i za pomocą miksera ubijamy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie pulchna, gładka masa. Wlewamy aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo, na przemian z olejem, dodajemy do masy. Miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Blachę o wymiarach około 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny i przekrojone na połówki winogrona. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut, to tzw. suchego patyczka. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.