Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce w pełni, więc ciasto ze świeżymi, pysznymi owocami jest niemalże obowiązkowe. Do kawy, na deser czy podwieczorek będzie idealne. Robi się go szybko, ładnie wyrasta i jest bardzo smaczne. Do malin dodałam jeszcze małą garstkę borówek amerykańskich. Ciasto piekłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Można upiec na ciut mniejszej, będzie wyższe, na okrągłej tortownicy.
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42976
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42976
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 474
Składniki
Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy i chwilę mieszamy na mniejszych obrotach, a następnie ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach na puszystą masę
Gdy masa jajeczna jest już ubita zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając
Na koniec dolewamy powoli olej również mieszając ciasto na niskich obrotach. Na koniec po wyłączeniu robota ciasto można jeszcze delikatnie przemieszać szpatułką
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy maliny lekko je wciskając oraz borówki. Borówki są cięższe, więc same wtopią się w ciasto
Pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 minut do ładnego zrumienienia