Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na owoce w pełni, więc ciasto ze świeżymi, pysznymi owocami jest niemalże obowiązkowe. Do kawy, na deser czy podwieczorek będzie idealne. Robi się go szybko, ładnie wyrasta i jest bardzo smaczne. Do malin dodałam jeszcze małą garstkę borówek amerykańskich. Ciasto piekłam na kwadratowej blaszce o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Można upiec na ciut mniejszej, będzie wyższe, na okrągłej tortownicy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15657
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 382
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2930
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15657
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 382
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2930
Składniki
Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy i chwilę mieszamy na mniejszych obrotach, a następnie ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach na puszystą masę
Gdy masa jajeczna jest już ubita zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając
Na koniec dolewamy powoli olej również mieszając ciasto na niskich obrotach. Na koniec po wyłączeniu robota ciasto można jeszcze delikatnie przemieszać szpatułką
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy maliny lekko je wciskając oraz borówki. Borówki są cięższe, więc same wtopią się w ciasto
Pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 minut do ładnego zrumienienia