Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich łasuchów słodkości. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców.
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1036
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 16
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 7
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 506
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 436
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1036
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 16
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 7
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 506
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 436
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i wkładamy z powrotem do tortownicy.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aż dokładnie stężeje.
Odmrożone truskawki przekładamy do miski i miksujemy je blenderem do otrzymania jednolitego musu. Mus przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do musu wsypujemy galaretki i wszystko razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Wystudzony mus wstawiamy na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała. Lekko tężejący mus truskawkowy przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie go rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.