Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2269
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1229
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2269
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1229
Składniki
Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar dokładnie umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na około 4 cm kawałki. Ułożyć na dnie formy tak, żeby całe dno było przykryte. Można układać kawałki w poprzek i wzdłuż, dowolnie. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i w dalszym ciągu ubijać. Dodawać po jednym żółtku i stopniowo dodawać olej rzepakowy i olejek waniliowy. Do ubitej masy dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie szpatułką. Masę wylać na rabarbar. ładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko przestudzić. Przykryć deską do krojenia i obrócić formę. Zdjąć blaszkę i usunąć papier. Ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.