Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, nadziane przepysznym budyniem z kwaskowym rabarbarem i słodkim ananasem, z bezową pierzynką na wierzchu :-)
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Spód: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę (20 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią schłodzone ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180stC.
Nadzienie: Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na 2cm kawałki. Ananas odsączyć z syropu i pokroić na podobnej wielkości kostkę (miałam gotowe kostki z puszki). W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować. Wsypać owoce i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40min.
Beza: Ubić pianę na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę i ocet. Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120stC i piec ok. 20 min. Następnie zwiększyć temp. do 140 st. C i piec jeszcze 20 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić przed krojeniem. Smacznego!