Bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, nadziane przepysznym budyniem z kwaskowym rabarbarem i słodkim ananasem, z bezową pierzynką na wierzchu :-)
Ciasto z rabarbarem i ananasem
Składniki
- Kruchy spód:
- mąka pszenna 25 dag
- cukier 4 łyżki
- cukier waniliowy 1
- masło 12 dag
- żółtko 1
- śmietana 12 lub 18% 2 czubate łyżeczki
- Nadzienie:
- rabarbar 40 dag
- ananas 1 puszka
- żółtko do nadzienia 4
- cukier 2/4 szkl.
- budyń waniliowy 1
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
- śmietana 18% 1 szkl.
- Beza:
- białko 5
- cukier 1/2 szkl.
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
- ocet 1 łyżeczka
Składniki
- Kruchy spód:
- mąka pszenna 25 dag
- cukier 4 łyżki
- cukier waniliowy 1
- masło 12 dag
- żółtko 1
- śmietana 12 lub 18% 2 czubate łyżeczki
- Nadzienie:
- rabarbar 40 dag
- ananas 1 puszka
- żółtko do nadzienia 4
- cukier 2/4 szkl.
- budyń waniliowy 1
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
- śmietana 18% 1 szkl.
- Beza:
- białko 5
- cukier 1/2 szkl.
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
- ocet 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Spód: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę (20 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią schłodzone ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180stC.
Nadzienie: Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na 2cm kawałki. Ananas odsączyć z syropu i pokroić na podobnej wielkości kostkę (miałam gotowe kostki z puszki). W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować. Wsypać owoce i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40min.
Beza: Ubić pianę na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę i ocet. Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120stC i piec ok. 20 min. Następnie zwiększyć temp. do 140 st. C i piec jeszcze 20 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić przed krojeniem. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (17)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 614
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 614



Składniki
- Kruchy spód:
- mąka pszenna 25 dag
- cukier 4 łyżki
- cukier waniliowy 1
- masło 12 dag
- żółtko 1
- śmietana 12 lub 18% 2 czubate łyżeczki
- Nadzienie:
- rabarbar 40 dag
- ananas 1 puszka
- żółtko do nadzienia 4
- cukier 2/4 szkl.
- budyń waniliowy 1
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
- śmietana 18% 1 szkl.
- Beza:
- białko 5
- cukier 1/2 szkl.
- mąka ziemniaczana 1 płaska łyżeczka
- ocet 1 łyżeczka
Spód: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę (20 x 30 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na nią schłodzone ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180stC.
Nadzienie: Rabarbar opłukać, obrać i pokroić na 2cm kawałki. Ananas odsączyć z syropu i pokroić na podobnej wielkości kostkę (miałam gotowe kostki z puszki). W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, a następnie suchy budyń, mąkę i razem zmiksować. Wsypać owoce i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć masę owocową i wstawić ponownie do pieca na 40min.
Beza: Ubić pianę na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie mąkę i ocet. Dobrze ubić i wyłożyć na upieczone ciasto. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120stC i piec ok. 20 min. Następnie zwiększyć temp. do 140 st. C i piec jeszcze 20 min. Wyjąć i całkowicie ostudzić przed krojeniem. Smacznego!
Ciasto wygląda przepysznie proszę tylko o informację czy masa owocowa jest płynna?
Najpierw pieczemy 20 minut spód, potem 40 minut razem z masą owocową i potem jeszcze 40 minut z pianą. I po 100 minutach w piecu mamy wreszcie upieczone ciasto.Czy aby na pewno?
Super na pewno wypróbuję w takiej wersji jeszcze nie robiłam.
Świetne ciasteczko, zabieram do wypróbowania:)
Takiego połączenia jeszcze nie smakowałam, wiec najwyższa pora nadrobić zaległości :))