Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka. Coś wspaniałego.... Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie spróbować. Piekłam w blaszce 34x23
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki. Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, mniej więcej centymetrowe. Nie trzeba go obierać. Pokrojony rabarbar przełożyć do miski. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Następnie dodać połowę powideł i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły.
Wystudzone ciasto posmarować cienko resztą powideł. Następnie wyłożyć rabarbar, a na wierzch wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.