Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami to deser, któremu nie sposób się oprzeć. Na szczęście nie musisz, o ile tylko nie liczysz skrzętnie kalorii na diecie odchudzającej. Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest tanie i szybkie w przygotowaniu. Możesz zrobić je w każdej chwili –dopóki trwa sezon na rabarbar. Jeśli uwielbiasz takie ciasto, a boisz się przytyć, zastąp cukier erytrytolem
Forma 23x23 cm
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2280
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2280
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej.
Umyj rabarbar i pokrój na niewielkie kawałki.
Połącz w misce składniki na kruszonkę. Nie zagniataj ich, lecz rozcieraj palcami. Gdy ciasto uzyska grudkowatą konsystencję, wstaw miskę do lodówki.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera. Cienką strużką wlej do masy jajecznej olej i miksuj jeszcze przez chwilę.
Partiami przesianą do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21 x 21 cm przelej do niej ciasto. Równomiernie rozłóż na cieście rabarbar. Przysyp go kruszonką.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).