Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze będąc na studiach koleżanka poczęstowała mnie właśnie tym ciastem. Od razu wiedziałam, że będzie to moje jedno z ulubionych ciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami.
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 483
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 92
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 483
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 92
Składniki
Suszone śliwki pokroić na pół. Namoczyć na noc w 1 szklance wódki lub wody. Odsączyć na sicie. Alkoholem ze śliwek nasączyć obie części biszkoptu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (zostawić 3 łyżki do dekoracji). Połączyć z osączonymi śliwkami.
Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy (ok 20x30cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki.
Krem: Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną żelatynę.
Wykonanie: Nasączony spód biszkoptu posmarować połową masy budyniowej. Na to rozłożyć suszone śliwki w czekoladzie. Przykrywamy biszkoptem, na to ponownie rozsmarować masę. Pozostałą roztopioną czekoladą pokrapiamy wierzch masy i rozsmarowujemy nożem.