Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatnie mokre ciasto dla amatorów śliwek i czekolady...
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Składniki
śliwki drobno pokroić, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, odstawić do ostygnięcia.masło roztrzepać mikserem z cukrem, dodać roztrzepane jajka. Do masy szpatułką delikatnie dodawać mąkę z proszkiem i sodą, śliwki łącznie z zalewą i na koniec czekoladę. wszystko delikatnie mieszać. ciasto wyłożyłam na blachę o wymiarach 29 cm x 28 cm. Piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut (wcześniej piekarnik nagrzać do tej temperatury).
ciasto można polać najlepiej jogurtem śliwkowym lub jakimś innym.