Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie proste i kolorowe. Pieczona truskawka dodaje dodatkowej wilgoci.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 106
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 271
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 315
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 106
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 271
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 315
Składniki
Składniki w temperaturze pokojowej. Opłukane truskawki osuszamy i lekko obcinamy przy szypułce. Całe jajka ubijamy z cukrem, do ubitych dolewamy wodę i olej, następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Około 1/3 masy przekładamy do miseczki, mieszamy z młodym jęczmieniem, 1/2 łyżeczki mąki i odrobiną cukru waniliowego. Na spód blaszki 22 na 9 cm wykładamy papier do pieczenia, po środku układamy rząd truskawek, nacięciem do dołu. Na około truskawek rozkładamy małe kleksy zielonego ciasta. Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i nakładamy do blaszki. Ciasto pieczemy 160-170 C ok. 30 minut.
Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu ciasto wykładamy z blaszki do góry dnem, studzimy zostawiając w papierze. Truskawki są bardzo wodniste i ciasto mogłoby się rozpaść.