Polecam. Szkoda, że sezon truskawkowy jest taki krótki.
Ciasto z truskawkami
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny Kasia
- 2 żółtka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 ml olejku cytrynowego
- ok 600 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
- listki mięty
Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny Kasia
- 2 żółtka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 ml olejku cytrynowego
- ok 600 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
- listki mięty

Etapy przygotowania
Margarynę wcześniej zamrozić. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać cukier, proszek do pieczenia. Zetrzeć na tarce margarynę i wymieszać z mąką. Dodać żółtka, ocet jabłkowy i olejek cytrynowy. Przy pomocy łyżki łączyć składniki, a następnie zrobić kruszonkę palcami. Foremkę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyte, oczyszczone i osuszone pokroić w kostkę. Truskawki w miseczce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Połowę kruszonki wyłożyć do foremki. Lekko docisnąć. Wyłożyć przygotowane truskawki i przykryć je pozostałą kruszonką. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 - 40 min. Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (6)



Składniki
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny Kasia
- 2 żółtka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 ml olejku cytrynowego
- ok 600 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania ciasta
- listki mięty
Margarynę wcześniej zamrozić. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać cukier, proszek do pieczenia. Zetrzeć na tarce margarynę i wymieszać z mąką. Dodać żółtka, ocet jabłkowy i olejek cytrynowy. Przy pomocy łyżki łączyć składniki, a następnie zrobić kruszonkę palcami. Foremkę 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyte, oczyszczone i osuszone pokroić w kostkę. Truskawki w miseczce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Połowę kruszonki wyłożyć do foremki. Lekko docisnąć. Wyłożyć przygotowane truskawki i przykryć je pozostałą kruszonką. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 - 40 min. Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Pyszotka:)
Smakowite i kuszące ciasto.;)
Wygląda przepysznie:)
Super ciasto
Super ciacho! Niestety już chyba jedno z ostatnich:)