Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją do stworzenia tego ciasta z truskawkami i mascarpone był klasyczny i lubiany przez wszystkich deser: truskawki ze śmietaną! Dużo śmietankowego kremu i esencja truskawkowego smaku zamknięta we frużelinie i posypce – takie właśnie jest to ciasto.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 193
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 124
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 59
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 221
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 88
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 193
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki z wyłączeniem cukru. W osobnej misce utrzyj żółtka jajek z cukrem, aż uzyskana masa będzie jasna i puszysta. Wlej olej, kawę i wodę. Wymieszaj. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, za każdym razem mieszając. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i sokiem cytrynowym. Dodawaj pianę powoli do reszty masy. Wymieszaj drewnianą szpatułką.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 35-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Podziel je na dwie warstwy.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem przez 3-4 minuty. Dodaj mascarpone i kontynuuj ubijanie do uzyskania konsystencji kremu. Czekoladę i orzechy drobno posiekaj. Dołóż je do kremu i wymieszaj.
Przygotuj frużelinę. Truskawki na frużelinę umyj i obierz z szypułek. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wlej sok z cytryny i zasyp cukrem. Wymieszaj i zacznij podgrzewać całość do zagotowania, aż owoce zaczną się rozpadać. Zblenduj całość na gładko. Możesz sos przetrzeć przez sitko, żeby usunąć ewentualne pestki i fragmenty owoców. Wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do garnka z owocami. Ponownie zagotuj na małym ogniu, stale mieszając. Frużelina powinna zacząć gęstnieć. Kiedy będzie miała konsystencję kisielu, zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozsmaruj ok. 2/3 kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj równomiernie pozostały krem. Wierz posyp liofilizowanymi truskawkami, a następnie w równych odstępach ułóż truskawki do dekoracji przedzielone na pół. Na truskawkach rozlej frużelinę. Ciasto z truskawkami i mascarpone wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.