Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne i puszyste ciasto z truskawkami. Ciacho jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje, więc polecam upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14406
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19507
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13158
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14406
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19507
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13158
Składniki
Do mąki dodaję, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i delikatnie mieszam. Następnie do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie dodaję jajko, miksuję i gdy połączy się z masłem, to dodaję drugie i nadal miksuję. Dodaję stopniowo mąkę i gdy mąka połączy się z ciastem, dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję. Do tak przygotowanego ciasta daję kilka pokrojonych truskawek i mieszam. Ciasto przekłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i na górze układam przekrojone truskawki, delikatnie je wciskam w ciasto.
Pieczenie: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia. Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa