Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalny, że możesz wykorzystać do niego świeże owoce, rozmrożone lub z syropu (po odsączeniu).
Wymiary blachy: ok. 20 x 28 cm.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4882
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4882
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Margarynę wyjmij z lodówki, aby zmiękła. W dużej misce utrzyj ją z cukrem na puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodaj odrobinę pasty waniliowej i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajeczno-margarynowej, na przemian z mlekiem, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
Blachę o wymiarach ok. 20 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu równomiernie rozłóż wiśnie bez pestek, delikatnie wciskając je w ciasto.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.