Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowe ciasta na bazie biszkoptu mogą stanowić nieco mniej pracochłonny od klasycznego wariant tortu urodzinowego. Albo po prostu efektowny, smakowity deser. Takie jest ciasto Zachód Słońca.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 96
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4445
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Jedno z białek przelej do osobnego naczynia. Pozostałe ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj stopniowo drobny cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x25 cm.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Odczekaj kwadrans po wyjęciu ciasta z piekarnika, odetnij je od brzegów formy, odwróć na drugą stronę i ułóż na płaskiej powierzchni. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cytrynówki.
Rozgnieć maliny widelcem lub krótko zblenduj. Ubij mocno schłodzoną kremówkę. Połącz z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną, a następnie z mascarpone. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Około połowę kremu wymieszaj z malinami (krótko, owoce i krem nie muszą stanowić jednolitej masy). Przełóż kremem z malinami blaty ciasta. Resztą posmaruj wierzch i wstaw na 3 godziny do lodówki.
Ubij lekko pozostałe białko. Dodaj cukier puder. Ubijaj dalej – aż uzyskasz gładki lukier. Połącz go z sokiem z cytryny i kurkumą. Ubijaj jeszcze chwilę. Gotowym lukrem oblej schłodzone ciasto. Możesz dodatkowo udekorować je np. bitą śmietaną i polewą czekoladową.