Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowałam na sobotę do popołudniowej kawki. Proste ,szybkie i smaczne. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, mikser, miska, łopatka silikonowa, szklanka,
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 685
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3417
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 58
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 299
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 685
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3417
Składniki
link na kruszonkę kokosową; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kruszonka-kokosow,2021768,bozena1960.html Śliwki myjemy , osuszamy i usuwamy pestki krojąc śliwki na połówki. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cienkim strumykiem cały czas miksując na średnich obrotach miksera wlewamy olej łyżka po łyżce , gdy składniki się połączą przesiewamy do masy mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. ( można zamiast papieru wysmarować tortownicę tłuszczem i oprószyć bułką tartą ). Na wierzch układamy śliwki delikatnie oprószone mąką , układając przecięciem do góry i wciskając je lekko w ciasto. Na śliwkach rozkładamy przygotowaną kruszonkę kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy , a następnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przygotowane ciasto do rozłożenia kruszonki.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do pokrojenia i podania.