Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowałam na sobotę do popołudniowej kawki. Proste ,szybkie i smaczne. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, mikser, miska, łopatka silikonowa, szklanka,
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2915
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1013
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1120
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 283
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2849
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2915
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1013
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1120
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 283
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2849
Składniki
link na kruszonkę kokosową; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kruszonka-kokosow,2021768,bozena1960.html Śliwki myjemy , osuszamy i usuwamy pestki krojąc śliwki na połówki. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie cienkim strumykiem cały czas miksując na średnich obrotach miksera wlewamy olej łyżka po łyżce , gdy składniki się połączą przesiewamy do masy mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. ( można zamiast papieru wysmarować tortownicę tłuszczem i oprószyć bułką tartą ). Na wierzch układamy śliwki delikatnie oprószone mąką , układając przecięciem do góry i wciskając je lekko w ciasto. Na śliwkach rozkładamy przygotowaną kruszonkę kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy , a następnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Przygotowane ciasto do rozłożenia kruszonki.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do pokrojenia i podania.