Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami na jogurcie greckim jest szybkie i niesamowicie proste w przygotowaniu. Możesz je przyrządzić w jednej misce! Soczyste owoce sezonowe dodadzą mu przyjemnej nuty kwaskowatości i słodyczy. Ten wypiek stanie się ulubionym ciastem twojej rodziny – będzie idealne do popołudniowej kawy, na piknik czy grilla.
wymiary formy: 20x30 cm
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Składniki
Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuwając pestki. Cukier i skórkę cytrynową umieść w misce. Rozetrzyj je palcami, aż cukier będzie lekko wilgotny. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy jajecznej dołóż jogurt i oliwę. Mieszaj do połączenia.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do reszty składników. Używając szpatułki delikatnie wymieszaj całość, tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej połowę ciasta i posyp je kawałkami śliwek. Przykryj drugą połową masy.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz na środkowej półce przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. Wierzch powinien być złoty. Jeśli wypiek zbyt szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową i piecz dalej.
Ciasto ze śliwkami na jogurcie greckim wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce na ok. 10 minut. Następnie usuń formę. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane cukrem pudrem.