Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na efektowne ciasto dla swoich gości? Lubisz wyzwania w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na przepyszne ciasto ze szpinakiem.
Prostokątna blaszka o wymiarach 21x32 cm
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91042
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38541
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 307
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91042
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38541
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 307
Składniki
Na samym początku pozbądź się grubszych ogonków ze szpinaku. Zblenduj go na drobno. Do dużej miski włóż masło, miód i jajka. Miskę ustaw w kąpieli wodnej i podgrzewaj całość, mieszając co chwilę, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Gdy masa zrobi się ciepła dodaj sodę i energicznie wymieszaj. Masa miodowa powinna się lekko pienić i zrobić się jasna. Następnie zdejmij miskę znad garnka i dodaj zblendowany szpinak. Odstaw na 10 minut, by masa nieco przestygła.
Do masy dodaj 400 g mąki i wymieszaj. Kolejne 300 g mąki wysyp na blat i w tę mąkę wylej masę miodową. Zbierając mąkę z blatu, zagniataj delikatnie ciasto. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i być mniej klejące. Resztę mąki możesz wykorzystać do formowania kulek i przy wałkowaniu ciasta.
Gotowe ciasto podziel na 6 równych części. Każdą z nich uformuj w kulkę. Jeśli ciasto wciąż będzie lepkie i bardzo miękkie, podsyp je mąką. Ułóż je na tacy oprószonej mąką i dokładnie nakryj folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na około 90-120 minut.
Przygotuj 6 arkuszy papieru do pieczenia, na których będziesz wałkować blaty ciasta. Każdy arkusz delikatnie oprósz mąką, wałek też możesz. Ciasto wałkuj w prostokąty o rozmiarze nieco większym niż dno formy do pieczenia, czyli 21x32 cm.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pośrodku ustaw blachę, ale dnem do góry. Rozwałkowany prostokąt ciasta ponakłuwaj widelcem i włóż do piekarnika na rozgrzaną blachę. Piecz około 5-7 minut. Po upieczeniu przytnij blat do odpowiedniego rozmiaru, odklej od papieru i usuń mąkę, która jest na spodzie. Pozostaw blat do wystudzenia. Odkrojone kawałki ciasta przełóż do osobnej miseczki, bowiem posłużą do wykonania kruszonki. W ten sposób upiecz kolejne 5 blatów.
Śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubij, ale nie na sztywno. Masa powinna być lekko płynna. Następnie dodaj serek śmietankowy. Krótko razem ubijaj, by składniki się dokładnie połączyły. Masa z czasem zgęstnieje. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i ubij wszystko krótko. Cały krem podziel na 6 równych części.
Pierwszy blat ułóż w formie blaszki o wymiarach 21x32 cm. Wyłóż na niego porcję kremu, następnie wyłóż kolejny blat ciasta i krem. Zrób tak z wszystkimi blatami i kremem. Ostatni blat ciasta posmaruj kremem, a na niego posyp okruszki zrobione z odkrojonych po upieczeniu kawałków. Na samą górę wyłóż owoce granatu i posiekane wzdłuż kawałki migdałów.
Ciasto wyłóż do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.