Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe Leśny mech to pyszny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu deser, a bardzo oryginalnie wyglądający i pyszny w smaku. Ciasto szpinakowe jest proste i zawsze się udaje, do tego bita śmietana z serkiem mascarpone i deser gotowy. I pozostaje już tylko delektować się tym oryginalnym ciastem przy dobrej kawie. Dla orzeźwienia na wierzchu udekorowane owocami leśnymi bądź zimową porą pestkami granatu.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1074
Polecam.
Odsłon: 1051
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1119
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1074
Polecam.
Odsłon: 1051
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1119
Składniki
Do miski miksera wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i końcówką do ubijania piany miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania puszystej jasnej masy
Do ubitych jajek powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny miksując już na nieco mniejszych obrotach tylko do połączenia składników
Na koniec dosypujemy partiami przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką tylko do połączenia składników
Ciasto przelewamy do uprzednio przygotowanej formy ( u mnie kwadratowa, rozpinana 25x25 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
Po całkowitym wystudzeniu odpinamy formę i długim nożem ścinamy górę ciasta, którą kruszymy w dłoniach
2 łyżeczki żelatyny zalewamy wrzącą wodą ( 60 ml ) i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, chłodzimy
Przygotowujemy masę - składniki powinny być prosto z lodówki: serek mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie robota i ubijamy końcówką do piany na gęsty krem, w czasie ubijania dodając jeszcze cukier puder, a pod koniec wlewając powoli ostudzoną żelatynę cały czas ubijając
Na ciasto szpinakowe nakładamy ubity krem i równomiernie go rozsmarowujemy, a następnie obsypujemy całość pokruszonym ciastem ( najlepiej robić to z zapiętymi bokami formy, gdyż pokruszone ciasto będzie się osypywać ). Wierzch dekorujemy pestkami granatu, borówkami amerykańskimi czy w sezonie owocami leśnymi
Ciasto wkładamy do lodówki na min 3 godziny do stężenia masy. Przechowujemy w lodówce
Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odciskamy z nadmiaru wody, ale nie całkiem, żeby ciasto nie wyszło zbyt suche. Następnie szpinak miksujemy na papkę