Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z orzechami, daktylami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Sposób przygotowania spodu ciasta: 1. Masło rozpuszczam z wodą, cukrem, kakałem, kawą rozpuszczalną i studzę. 2. Jajko ubijam mikserem i łączę z ostudzoną masą, dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie mieszam. 3. Ciasto wykładam na dno tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
Sposób przygotowania bezy: 1. Białka ubijam mikserem razem cukrem na sztywno. Dodaję sól, mąkę ziemniaczaną. Masę wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę jedną godzinę w 100°C.
Sposób przygotowania masy: 1. Mascarpone ubijam mikserem razem ze śmietaną, następnie stopniowo dodaję masą krówkową, cały czas ubijając. 2. Masę łączę z pokrojonymi daktylami oraz pokruszonymi orzechami.
Sposób przygotowania polewy: 1. Czekoladę połamaną przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Sposób przekładnia: 1. Na spód upieczonego ciasta wykładam masę, masę przykrywam upieczoną bezą i polewam dowolnie polewą czekoladową. 2. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
3. Gotowe. 4. Smacznego