Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie bułeczek cynamonowych i drożdżówek ze śliwkami. Są przepyszne przez kilka dni, ale kuszą jeszcze ciepłe i znikają w szybkim tempie. :D
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Do mleka wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić, aby drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Najlepiej zacząć mikserem, bo ciasto jest nieco rzadkie, potem można pomóc sobie rękami i nie dosypywać mąki, ciasto po ok. 10 minutach przestanie kleić się do dłoni, ale nadal będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia (w ciepłe dni wystarczy 30 minut). Składniki na kruszonkę rozetrzeć i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier z cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem cynamonowym, wyłożyć śliwki. Zawinąć w rulon i pokroić na 15 ślimaków (lub 12 dużych ślimaków). Ułożyć w dużej blaszce, posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180°C.