Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis (czyt. klafuti) to pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu francuski deser, pochodzący z regionu Limousin. Receptura ciasta jest podobna do naleśnikowego. Po upieczeniu ciasto ma delikatną konsystencję, przypominającą gęsty budyń, w którym zatopione są owoce. Możemy przygotować go z rozmaitymi owocami oraz zapiekać w różnej wielkości formach. Clafoutis pysznie smakuje na ciepło, podany z gałką lodów oraz zimno jako lekki deser na upalne dni.
FORMA: Do wypieku użyłam dwóch żaroodpornych form o wymiarach 22,5 x 13 x 4,5 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2276
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4362
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 267
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2276
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4362
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1281
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 267
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki lub energicznie mieszamy trzepaczką. Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i ponownie mieszamy.
Formy smarujemy masłem i układamy w nich umyte i osuszone owoce (czereśnie drylujemy). Owoce zalewamy przygotowanym ciastem. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 35 minut.
Clafoutis możemy podawać na ciepło lub zimno. Do jego przygotowania świetnie sprawdzą się także wiśnie oraz owoce leśne.
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Świetnie smakuje z dodatkiem gałki lodów.