Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wykorzystuję kruche ciasto na mleku kokosowym (zamiast masła) zamrożone wcześniej przy okazji większego pieczenia:)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 97
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 115
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 633
Składniki
Mrożoną aronię wrzucam do żaroodpornych miseczek. Nie wszyscy domownicy akceptują ten cierpkawy w smaku owoc, więc trochę osładzam im życie cukrem trzcinowym, melasą lub ksylitolem :) Aronia świetnie komponuje się z miodem, więc kto może sobie pozwolić na takie łasuchowanie - polecam miód najbardziej :)
Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni C i w tym czasie ścieram na tarce zamrożone kruche ciasto. Przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-na-mleku-kokosowym,152854,domowapiwniczka.html W mniej zdrowej wersji, żeby starte kawałki się nie sklejały, można przesypać odrobiną cukru trzcinowego (bo już cukier z mąką lub bułką tartą popsuje niską kaloryczność deseru)
Zasypuję owoce jeszcze surową kruszonką i zapiekam w piekarniku na górnej półce w 160 stopniach gzania górną grzałką. Czas jest uzależniony od stopnia nagrzania piekarnika i grzałki, ale też ilości kruszonki, zwykle wystarcza 6-10 minut, do uzyskania złocistego koloru.