Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Custard to tradycyjny, waniliowy sos pochodzący z Anglii. Od naszego klasycznego budyniu różni go wiele. Jest na bazie żółtek i masła, dzięki czemu ma konsystencję kremu – jednolitą, aksamitną. Jest niezwykle popularny jako dodatek do deserów: lodów, ciast. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od dania, do którego jest dodawany. Custard jest słodki, mocno waniliowy. Z pewnością należy do propozycji, które trzeba spróbować.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 291
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 184
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 291
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 184
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 550
Składniki
Do miski wbij żółtka jaj. Zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując. Do rondelka wlej śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodaj masło. Całość zagotuj, cały czas mieszając.
Podgrzaną śmietanę z mlekiem wlewaj bardzo cienką strużką do ubitych żółtek, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Sos custard przelej z powrotem do rondelka i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj przesianą mąkę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
Gotowy custard na ciepło możesz podać z lodami. Jeśli chcesz użyć go na zimno, przelej go do salaterek i przykryj szczelnie folią spożywczą, by między kremem a folią znajdowało się jak najmniej powietrza. Po wstępnym ostygnięciu, wstaw go do lodówki.