Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, lekkie, kwaskowe ciasto. Idealny deser na ciepłe dni:)
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1935
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 825
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2512
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 832
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1935
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 825
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2512
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 832
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić, dodać cukier dalej ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, dodać ocet. Ubijać do powstania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25x40 cm. Piec w rozgrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku przez około 20 -25 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół. (Biszkopt można również upiec dzień wcześniej)
Z wody z sokiem z 1 cytryny i proszków budyniowych zagotować budyń. Masło z cukrem i 1 łyżką wody zagotować. Połączyć szybko z budyniem oraz z roztrzepanymi żółtkami. Gorące wylać na 1 połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Zostawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Takie chłodne, kwaskowe ciasto jest po prostu rewelacyjne:) U mnie zazwyczaj znika w mgnieniu oka:) Smacznego:)