Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, lekkie, kwaskowe ciasto. Idealny deser na ciepłe dni:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11501
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5509
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13618
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4200
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11501
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5509
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13618
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić, dodać cukier dalej ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, dodać ocet. Ubijać do powstania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25x40 cm. Piec w rozgrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku przez około 20 -25 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół. (Biszkopt można również upiec dzień wcześniej)
Z wody z sokiem z 1 cytryny i proszków budyniowych zagotować budyń. Masło z cukrem i 1 łyżką wody zagotować. Połączyć szybko z budyniem oraz z roztrzepanymi żółtkami. Gorące wylać na 1 połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Zostawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Takie chłodne, kwaskowe ciasto jest po prostu rewelacyjne:) U mnie zazwyczaj znika w mgnieniu oka:) Smacznego:)