Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa pianka to zachwycający deser, w którym subtelna delikatność kremu łączy się z orzeźwiającym akcentem cytrusów. Składa się z puszystych warstw serowej pianki i gęstej porcji cytrynowej przyjemności. Doskonale smakuje, gdy jest podany schłodzony, co dodatkowo podkreśla lekkość i soczystość. Jeśli preferujesz inne owoce cytrusowe, cytrynę możesz z powodzeniem zastąpić mandarynkami lub pomarańczami, co nada deserowi nieco innego, ale równie apatycznego charakteru.
Tortownica: ok. 18 cm
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 199
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 199
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Składniki
Jajka, cukier, sól i miód umieść w misce, podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj trzepaczką do momentu rozpuszczenia cukru, po czym ubij na jasną, gęstą masę. Do ubitej masy przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj letnie mleko i rozpuszczone masło, następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ok. 18 cm) i piecz ok. 20 minut w 170°C. Wystudzony biszkopt przetnij ostrym nożem na dwie części – 2/3 i 1/3. Większą część ułóż ponownie na dnie tortownicy (będzie służyło za spód ciasta), a mniejszą część placka odłóż na bok.
Przygotuj masę serową. Rozpuść żelatynę w małej ilości wrzątku i odstaw do ostudzenia. Biały ser (zmielony lub z wiaderka) zmiksuj albo zblenduj, aby stał się gładszy. Dodaj jogurt naturalny, cukier i sok z cytryny, a na koniec tężejącą żelatynę – wszystko razem zmiksuj. W osobnej misce ubij zimną śmietanę kremówkę, aby uzyskać sztywną, puszystą pianę. Połącz ze sobą obie masy delikatnie mieszając szpatułką.
W tym samym czasie przygotuj masę cytrynową. Cytryny obierz ze skórki i postaraj się wyciąć cząstki samego miąższu, aby odrzucić jak najwięcej białych skórek. Zblenduj miąższ na gładki mus. Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Do musu wsyp cukier, rozmieszaj, a na końcu połącz z zastygającą żelatyną. Poziom słodkości dostosuj do swoich preferencji, a jeśli cytryny są dla ciebie zbyt kwaśne, połącz je z miąższem z innych owoców cytrusowych, np. mandarynkami czy pomarańczami. Zamiast żelatyny możesz także użyć cytrynowej galaretki rozpuszczonej w 200 ml wrzątku.
Przejdź do przełożenia ciasta. Na biszkopt wyłóż połowę masy serowej, wyrównaj, następnie wylej zastygający mus cytrynowy (także wyrównaj), a na koniec wyłóż resztę masy serowej. Wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki na 2-4 godziny.
Przed podaniem posyp ciasto resztą biszkoptu przetartego przez drobne sitko. Aby uzyskać bardziej zróżnicowaną posypkę, okruchy biszkopta połącz z drobno posiekanymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. Cytrynową piankę podawaj zawsze schłodzoną i przechowuj w lodówce.