Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-03-2014
soczyste, orzeźwiające, wiosenne ciasto :-) polecam
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 35
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 112
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 20
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 35
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 112
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 20
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, na przemian (w trzech turach) dodawać mąkę z proszkiem i mleko, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać barwnik i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przelać do blachy (22 x 27cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem: Serek mascarpone i śmietanę kremówkę (oba składniki muszą być dobrze schłodzone) przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder, śmietan-fix i sok z cytryny. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi. Smacznego :-) P.S. Przepis wzorowany na blogu Moje wypieki