Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe popękane ciasteczka stanowią idealną równowagę cierpkości cytrusów i słodyczy. Są puszyste, miękkie, z lekko chrupiącą krawędzią. Dosłownie rozpływają się w ustach! Żaden łasuch w domu się im nie oprze. Wyglądają bajecznie, a ich przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 10
Polecam.
Odsłon: 752
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2031
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 10
Polecam.
Odsłon: 752
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2031
Składniki
Masło roztop i ostudź. W dużej misce wymieszaj cukier, skórkę z cytryny i sól. Wlej roztopione masło i dodaj jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Mieszaj całość szpatułką do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Wsyp suche składniki do mokrych. Całość dobre wymieszaj.
Miskę z ciastem przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Do małej miski wsyp cukier puder. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj po kulce ciasta, najlepiej za pomocą nabieraczki do lodów. Uformuj w dłoniach kulki i obtocz je w cukrze pudrze.
Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę, w odległości ok. 4 cm od siebie. Kiedy blacha będzie już pełna, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 12-14 minut, aż wierz zacznie pękać, a krawędzie się rumienić.
W czasie pieczenia jednej partii cytrynowych popękanych ciasteczek, pozostałe ciasto schowaj pod przykryciem do lodówki. Gotowe ciasteczka wyjmij i pozostaw na blaszce przez 2 minuty, a następnie odłóż je na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Powtórz proces pieczenia dla pozostałego ciasta.