Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe popękane ciasteczka stanowią idealną równowagę cierpkości cytrusów i słodyczy. Są puszyste, miękkie, z lekko chrupiącą krawędzią. Dosłownie rozpływają się w ustach! Żaden łasuch w domu się im nie oprze. Wyglądają bajecznie, a ich przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 103
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 103
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Składniki
Masło roztop i ostudź. W dużej misce wymieszaj cukier, skórkę z cytryny i sól. Wlej roztopione masło i dodaj jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Mieszaj całość szpatułką do połączenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Wsyp suche składniki do mokrych. Całość dobre wymieszaj.
Miskę z ciastem przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Do małej miski wsyp cukier puder. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj po kulce ciasta, najlepiej za pomocą nabieraczki do lodów. Uformuj w dłoniach kulki i obtocz je w cukrze pudrze.
Gotowe ciasteczka odkładaj na blaszkę, w odległości ok. 4 cm od siebie. Kiedy blacha będzie już pełna, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na 12-14 minut, aż wierz zacznie pękać, a krawędzie się rumienić.
W czasie pieczenia jednej partii cytrynowych popękanych ciasteczek, pozostałe ciasto schowaj pod przykryciem do lodówki. Gotowe ciasteczka wyjmij i pozostaw na blaszce przez 2 minuty, a następnie odłóż je na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Powtórz proces pieczenia dla pozostałego ciasta.